Ultimii Oameni

30
3234

Sănătate!

În ultimii ani, vreo doisprezece, treisprezece, cu aproximație, am căpătat și dezvoltat un soi de simpatie, de admirație chiar, pentru un anumit segment de oameni. Sau, mai bine zis, pentru oamenii care alcătuiesc un anumit segment.

Pentru unii, această admirație destinată oamenilor care fac parte din această categorie, ar putea părea cel puțin deplasată. Și nejustificată, pe deasupra. Deoarece, în viziunea lor, e musai ca aprecierea să fie direcționată către oamenii de succes. Sau, mai bine zis, către ceea ce consideră ei că înseamnă a fi un om de succes. Adică despre ce li s-a predat. Despre ce li s-a servit și au înghițit pe nemestecate, fără să cerceteze.

Și, îi înțeleg, într-o oarecare măsură. Recunosc că, e un simțământ care ar putea părea bizar, întrucât se presupune că, în momentul în care admiri pe cineva, îți dorești să-i calci pe urme, să-i îmbraci hainele, să-i semeni și chiar să-l depășești în acțiunile pe care le-a săvârșit. Pentru că, tocmai acțiunile înfăptuite ți-au captat atenția și ți-au cucerit admirația.

Ceea ce nu e cazul. Întrucât, oamenii despre care vă scriu că mi-au câștigat prețuirea, nu sunt luați în seamă, nu sunt stimați, nu sunt aplaudați, nu sunt încurajați și nu sunt admirați. Deși există, existența lor e disprețuită.

Sunt numiți „Ultimii Oameni”! Cunoscuți și sub alte pseudonime: „ratații, oamenii străzii, neintegrații, boschetarii, homleșii, vagabonzii, jegoșii”, și așa mai departe…
Ultimii oameni, dom’le! Cei care, din punctul de vedere al unora, (cei care au doar un punct de vedere, nu o vedere) acești „ultimi oameni” aduc daune societății.

De câte ori n-am auzit din gura acestor „punctați de vedere”?: „Dă-l în mă-sa de ratat, e ultimul om!”. Și, câtă dreptate aveau „dresații”, fără să-și dea seama. Într-adevăr, e ultimul om. Cu precizarea că, nu e ultimul om de rând, ci ultimul om în viață. E amuzant când înalți pe cineva încercând să-l injosești.

Am constatat prin propriile simțuri, în urma unor discuții pe care le-am avut cu astfel de „Ultimi Oameni”. Sunt mândri, nu orgolioși. Sunt calzi, nu înfierbântați. Sunt înțelepți, nu înțepeniți într-o idee fixă. Sunt iubitori, nu lingușitori. Au hainele murdare, dar sunt curați. Sunt sinceri, pentru că n-au nimic de câștigat și nici de pierdut. Sunt curajoși, nu tupeisti. Sunt acuzați că n-au putut trece peste decepții, deși, în realitate, n-au vrut să repete minciuna.

De aici până la ideea piesei n-a fost cale lungă…

Audiție plăcută, pace și sănătate!

P.S.: Am ascultat ultimele recomandări cu privire la starea de urgență instaurată. Numai că, n-am auzit nimic despre oamenii străzii. Ei de la cine primesc aprobare pentru a dormi pe stradă între 22:00 și 6:00? Ei au voie să iasă din stradă? Pardon, din casă?!

Va trece pandemia, vom ieși din case, iar „Ultimii Oameni” vor fi tot pe străzi. Va fi suficient să-i observăm. Apoi le vom și mulțumi. Poate că, după ce va trece nebunia, vom reîncepe să ne punem întrebări. Personal, mă îndoiesc.

Versuri:

Strofa Întâi:

Lumea, nebuna Căii Lactee,
Se simte-n largul ei închisă-n propriul orizont îngust,
E just, Apollo, pentr-o idee
Merg pan’ la capătul lumii… și rămân acolo!

Ideea e să caut și să găsesc oamenii, atributiv!
Nu un substantiv comun, articulat,
Conjugat la persoana a treia, altfel, mă sihăstresc,
Alea Iacta Est! – (Zarurile au fost aruncate)

Încrezător pornesc în căutarea
Ultimilor oameni de pe „Terra Efemera”, nebătută-i cărarea,
Până la capătul lumii nu trec prin purgatoriu,
E suficient să traversez un sanatoriu.

Drumul e lung, îl parcurg din târg în târg,
Plâng din când în când gând la gând cu lumea,
Vrând nevrând și cum necum ajung să cred în ea,
Credo Quia Absurdum! – (Cred pentru că este absurd)

Refren:

Lumea se simte liberă când e închisă,
Vede în ratați ultimii oameni,
Surpriză! Ei țin lumea la distanță,
Nu-s ultimii oameni de rând ci ultimii oameni în viață! (X2)

Strofa A Doua:

Observ, în drumul meu, degete arătătoare
Îndreptate către oameni, tot de către oameni,
Nu, nu sunt oameni…
…Cum s-o numi această specie umblătoare posesoare de venin și carne?

Îmi continui drumul, sesisez un mic burghez
Care pozează-n mare filantrop,
Nu dialoghez cu un șarlatan, fals caracter uman,
Artificial ca zâmbetul de politician!

Rămân calm și merg mai departe,
Mă izbesc de zidul la care sunt puși cei fără de parte,
Sărmanii condamnați la sărăcie
De săracii bogați în lăcomie!

Voi, realizatii închipuiți păcătuiți cu adevărat,
Că vă credeți căpătuiți, deși sunteți de căpătat,
Năpăstuiți de ce vi s-a predat, încă n-ați aflat
Că voi osândiți surâsul la oftat!

Refren:

Lumea se simte liberă când e închisă,
Vede în ratați ultimii oameni,
Surpriză! Ei țin lumea la distanță,
Nu-s ultimii oameni de rând ci ultimii oameni în viață! (X2)

Strofa A Treia:

Mă încăpățânez să dau rateuri,
Fiindcă cele mai bune lucruri pe care le-am făcut în viață au fost greșelile,
Temerile mele sunt temele nefăcute
La materiile lipsite suflet!

Îmi văd de drum, întâlnesc un bețiv bătrân
Înțolit în zdrențe ce duhnesc a tutun,
Mă opresc, îi întind o țigară, fără să-mi ceară,
Și zăbovim o-ntreagă seară la pălăvrăgeală.

E om al străzii în toată regula, n-are nici casă, nici masă,
Și nici nu-i pasă, nu vrea viața luxoasă a altora,
Lumea îl cataloghează „ultimul om”
Și se autocaricaturizează prin adevăr!

Că-ntr-adevăr, expresia „ultimii oameni” nu e o jignire,
Am întâlnit un ultim om într-un final,
Cei ce vor să fie primii sunt doar lume multă
Care înalță prin jignire! Paradoxal!…

Refren:

Lumea se simte liberă când e închisă,
Vede în ratați ultimii oameni,
Surpriză! Ei țin lumea la distanță,
Nu-s ultimii oameni de rând ci ultimii oameni în viață! (X2)

30 COMENTARII

 1. Salut, Rappa!
  Am cateva intrebari… In primul rand, de ce ai decis sa te izolezi ca artist in loc sa incerci sa te expui cat mai mult? Lumea are nevoie de oameni ca tine in trending, sa dam jos gunoaiele cocotate acolo, rapul romanesc are nevoie de tine 🙁
  Apoi, exista vreo sansa sa faci un turneu prin tara, sa ajungi si prin Focsani daca se poate? Te-am ascultat in cele mai intunecate zile si vreau sa pot da mana cu omul caruia ii datorez sanatatea mea psihica, si nu sunt singurul 🙁
  Nu in ultimul rand vreau sa iti mulțumesc enorm pentru muzica si pentru faptul ca inca o faci, ador ultima piesa!
  O seara buna!

  • Nu se izoleaza. Prostia e deasa si intelepciunea rara si ai impresia ca intelepciunea e izolata, dar asta e doar o adevarata falsa impresie. Ai privit vreodata un tesut la microscopul optic? Ai vazut cum majoritatea celulelor au un nucleu foarte mic in comparatie cu restul componentelor? Cu toate astea, nucleul e motorul si controlerul functional al celulei, oricat de mic ar fi el, nu are nevoie sa fie mare daca isi indeplineste deja minunatele sale functii.
   In trending ajunge cine vrea bani, nu cine are cu totul alte scopuri(impartasire de ganduri, sentimente, trairi, viata intr-un fina..inceput).
   Omenirea inca nu a ajuns in stadiul in care Rappa ar dori sa fie in trending. De asta vorbeste de Ultimii Oameni si nu de Primii. Oameni sau altceva.

   Toate cele bune!

  • Danut, iti multumesc pentru sustinere, dar produsul meu nu este destinat publicului larg, de trending. Acesta e si unul dintre motivele pentru care exista acest site. Planuiesc ca, pe viitor, sa renunt la YouTube si sa ne intalnim cu totii aici.

   Cosmin, iti multumesc, de asemenea.

   Sa auzim numai de bine!

 2. Și nici nu-i pasă, nu vrea viața luxoasă a altora,
  Lumea îl cataloghează „ultimul om”
  Și se autocaricaturizează prin adevăr!

  👏👏👏👏👏👏
  Eu sunt unul din ăia
  Dar nu mă interesează de ce spui unii așa zis „ajunsi”

 3. Bună Rappa, prezic pentru piesa asta un succes foarte mare. Din prima când am dat clic am și iubit o. Îmi place enorm cum cânți în piesa asta, implicit refrenul, îmi place instrumentalul. Daca piesa asta nu ajunge la un milion de vizitatori nu mă numesc Andrei!

 4. Salut Dani! Nu te-am intrebat niciodata si sunt foarte curios. Am ascultat toate albumele si mai exista anumite piese pe spaniola daca nu ma insel cum ar fi Blanca Nieves sau Jargon Central. Mai ai cumva traducerea de la aceste piese sau macar versurile?

  • Salut, Bogdan,
   E vorba despre Blanca Nieves, Jargon Central si Occidentali, plus ACAB, piesa pe care am invitat un artist spaniol. Nu am traducerile pieselor, dar daca vor fi dorite, voi traduce textele si le voi publica. Candva…

 5. Intodeauna le spun celor care se gandesc numai bani urmatorul lucru: „Poti fi milionar in lei, euro si dolari , dar niciodata nu vei fi mirionar in experiente de viata. ”
  Asta ca o paranteza.
  De acum voi mai adauga ceva: „… precum ultimii oameni.”
  Multa sanatate si respect din partea unui om căruia i-ai inspirat multe!

 6. Ziua bună! ✋Melodia mea preferată de la tine „all time „e Confesiuni din pântec. Este piesă în albumul ăsta asemănătoare ca sound cu ea?😀

 7. As vrea sa te intreb ceva daca imi poti permite. Eu am oportunitatea, si dorinta nemarginita mai ales, de a ma izola de tot ce este omemesc, si a ma plasa pe o insula tropicala nepopulata. Tu ce ai face? Si nu te intreb asta ca, a hai sa vad ce face rappa ca sa fac si eu, nu, doar vreau un punct de vedere din partea unui om pe care il consider eu lumiat, poate chiar prea luminat 🙂

  • Salutare,
   In primul rand, as aprecia daca ti-ai scrie numele. In cazul in care esti un om discret, iti respect felul de-a fi, dar te rog sa inlocuiesti, pe viitor, „Un fan”, cu „Un prieten”. Sau cu „Un om”.

   Referitor la intrebarea ta, eu, personal, nu sunt adeptul solutiilor radicale decat in momentele de criza majora, ceea ce nu e cazul. Desi cred ca oamenii au nevoie de intimitate, nu cred ca omul poate coexista numai si numai cu el insusi. Desigur, exista si exceptii, iar tu, daca ai oportunitatea si dorinta de a te autoizola, poti incerca si poti afla daca esti exceptia. Daca izolarea te va implini, poti continua, daca nu, poti reveni oricand.

   • Revin cu numele original sa zic asa, chiar caut un sfat, am gasit mai multe, dar ma crezi ca imi doresc acest lucru mai mult decat orice pe acest pamant, simt doar ca, nu, nu ma regasesc in specia asta, poate o astept pe urmatoarea :)). Si mutarea sa o numesc asa, vreau a o face deoarece imi doresc in prima faza, a vedea daca pot sa ma intorc la radacinile noastre, sa vad daca sunt capabil de a supravietuii cu nimic, si eu cred in mine vreau sa ma trezesc pe plaja, si sa zic, uite ba esti tu cu tine, ce drq faci azi ia zi. Sunt un nebun stiu asta, dar sunt un nebun cu vise, astia sunt adevaratii oameni periculosi :)). In prezent frate, rup noptile prin cartier rupandu-mi creierii pe legale ca sa stii cu ce fel de „om” vorbesti si am zis asta pt ca sa fiu mandru sa mi scriu si numele 😉

    • Eduard, te sfatuiesc sa discuti cu parintii tai despre problemele pe care le ai. Faptul ca te droghezi si ca ai un stil de viata promiscuu iti poate cauza grav in viitor. Daca va exista un viitor.

     Primul pas este sa accepti ca ai o problema. Urmatorul va fi acceptarea ajutorului primit. Cred ca e de competenta parintilor tai sa te reorienteze, astfel incat sa vezi singur drumul firesc si sa evadezi din acel spatiu care iti ingradeste orizontul.

     Faptul ca te droghezi nu te face diferit, intrucat majoritatea adolescentilor se drogheaza, nu-i nimic deosebit in asta. Diferit esti atunci cand nu urmezi traseele parcurse de marea majoritate. Ai fi diferit daca nu te-ai droga.

     Poti iesi in evidenta si prin lucruri pozitive, nu trebuie sa vrei sa fii aratat cu degetul pentru a te simti special. Nu esti deloc nebun, desi ti-ar placea sa se creada asta despre tine. Esti un copil care are nevoie de ajutor. Discuta cu parintii tai, te rog.

     Scrie-mi un e-mail la office@rappa-online.ro daca e nevoie.

     Sanatate si numai bine!

   • Revin, am uitat sa punctez cateva chestii, „poti reveni oricand” asta este partea interesanta, nu pot, daca ma duc acolo o sa fiu uitat de lume minim un an, adica traiesc sau mor si pe premiza aceasta vreau sa merg, filme frate. Si cum ai zis si tu, singuratatea sflefuieste genii de multe milenii, te pup. O sa mi scriu versurile pe o nuca de cocos si o sa arunc cu ea dupa barci, nu ca sa ma pescuiasca de acolo, ci sa ma lase in pace daca e cazul :))

 8. Salut Rappa sunt un mare fan
  Melodia mea preferata este „pe aripile cuvântului” nu știu ce are acea melodie dar îmi dă un sentiment puternic de încredere în mine plus când nu sunt ok din punct de vedere moral mă ajută să plâng.
  Mulțumesc pentru că exiști omule și cine știe poate cândva undeva te voi vedea pe strada și vom face o poza.
  Respect

  • Salutare, Andrei,
   E mare lucru sa stii sa inveti sa plangi, intr-adevar, ma bucur ca piesa respectiva iti declanseaza descarcarea. Sanatate si numai bine!

 9. Nu ai idee cat de mult ma ajuti sa rezist in lumea asta plina de monstri , doar prin piesele tale , meriti tot respectul din lume omule !!! Sanatate maxima si sa traiesti sa trezesti oamenii , pe mine m-ai trezit si sunt mai fericit de cand ti-am descoperit muzica . Iti multumesc mult

 10. Salutare, Maestre!
  Prima melodie pe care am ascultat-o de la tine a fost „Sa Nu Ma Cauti„, eram la prima mea deceptie serioasa in dragoste. :))
  Iar „Bun Gasit Singuratate„, m-a prins in perioada aia de vindecare, a picat la fix.
  Pe „De Maine„, m-am autoironizat luni la rand in tentativele mele nereusite de a ma lasa de fumat dupa toata perioada respectiva. (Intr-un final am reusit).
  „Ce Am Avut Si Ce-am pierdut„, m-a ajutat sa-mi depasesc remuscarile si toate resentimentele pe care le aveam vis-a-vis de unele persoane din trecut.
  Din „Campia Libertatii„, am invatat sa ma abtin din a mai da sfaturi, si sa las oamenii sa traiasca ma mult, sa isi invete lectiile.
  Am invatat ca nu e tot dimpul despre a oferi. Nu ai cum sa oferi incontinuu oamenilor care nu sunt pregatiti sa primeasca.
  „Ce Caut Eu Aici„, a fost cea mai buna intrebare pe care mi-o pusesem in 25 de ani de existenta.
  Si am gasit raspunsul in „La Rascruce De Ganduri„.
  „Sala De Asteptare„, pfuu, inca nu pot trece mai departe de ea. M-a zguduit, si-o sa mai raman o perioada cu ea.
  Iti multumesc pentru tot, si iti doresc numai bine.

 11. Salutare,starea ma face sa pun piesa pe repeat sa ma uit pe geam, sa beau o cafea, sa fumez o tigara, sa trag aer in piept si sa contemplez… despre? Oameni cred…. astept cu nerabdare urmatoarea piesa!
  Este geniala!! Hai cu finalizarea albumului sa dăm drumu’ la comenzi!

LĂSAȚI UN MESAJ