Stop

43
86819

Stop! Și aici m-am blocat, dar numai pentru o clipă. Uit să funcționez când aud comenzi. N-am știut niciodată să (s)pun „Stop”. Stop la ce? A existat vreun start? Și… dacă ar fi existat, mi l-a dat cineva? Și… dacă mi l-ar fi dat cineva, era obligatoriu să-l iau? Cu cine mă întrec? Vorba lui Moromete: „De ce să fugiți, fraților, încet nu puteți să mergeți?”

Apropo de Moromete, am vizionat „Moromeții 2”, la o zi, două, după ce a fost lansat în cinematografe. Desigur, aș fi preferat să-l urmăresc într-un cinematograf autentic, plasat în centrul Bucureștiului numai că, din păcate, bătrânele săli de cinema care i-au îmbogățit pe bișnițarii anilor ’70 (deveniți negustori cinstiți după ’90), s-au pensionat la cererea bazarului secolului 21 – mall-ul.

Vrei, nu vrei, tre’ să mergi la mall. Iată piața liberă, bazată pe concurență (nu-i așa?), pe care frații noștri mai bogați, de la apus, ne-o vâră pe gâtlej. Iar noi o îngurgităm, pe nemestecate.

Care concurență, domnilor? Monopolul vostru? Faptul că, dacă nu ne aliniem normelor impuse de voi rămânem lipsiți de alternativă? Faptul că, avem dreptul de-a ne striga nemulțumirile, voi rezervându-vă dreptul de-a nu le asculta? Faptul că, putem pleca în altă parte dacă nu ne convin regulile jocului, ca apoi să schimbați jocul și să păstrați regulile, act datorat elementului decizional suprem de care beneficiați ilegal? Faptul că, ne învățați de când suntem mici să concurăm, nu să colaborăm, ca nu cumva să ne dezvoltăm și să rămâneți fără instrumentele care vă asigură monopolul? Faptul că, încă de când urmăm cursurile claselor primare, ne creionați mental teoria prin care suntem îndobitociți să credem că oricine poate deveni absolut orice, știind, de altfel, că rezultatul practic nu e întotdeauna conform cu ecuația teoretică, ci că variază de la caz la caz?

Câți oameni suferă de boli psihice, în zilele noastre, în urma dresajului efectuat cu ajutorul „medaliei” voastre gravată cu inscripția -„Tu ești unicul stăpân pe destinul tău și poți dobândi absolut tot ce îți dorești!”, prin clacarea sub greutatea reversului ei – „Tu ești singurul vinovat pentru că n-ai reușit!”?

V-ați întrebat? Nu! Pentru că știați efectele, domnilor, înainte de a (re)clădi societatea după regula „Scopul scuză mijloacele”. E ca și cum, o sămânța de grâu, spre exemplu, și-ar reproșa că n-a încolțit după ce a fost azvârlită pe gresie și, mai ales, după ce i-a fost asigurat mediul propice dezvoltării, adică apa scursă din mopul cu care este curățată gresia.

Citatul lui Machiavelli-„Scopul scuză mijloacele” – a fost sluțit după chipul și asemănarea voastră, domnilor (re)întemeietori ai societății de astăzi, întrucât a fost ciuntit de continuarea lui – „Numai dacă scopul este nobil”. Iar scopul vostru NOBIL, domnilor, e substantival, nu adjectival (cum l-a gândit autorul), întrucât noblețea voastră se măsoară în rang, nu în morală. Adică, pe românește, sunteți nobili doar prin titlurile pe care vi le înmânați unii altora, din generație în generație, nu și prin însușirile care desăvârșesc un caracter nobil.

Cunoaștem, și voi aveți șefii voștri cărora trebuie să le raportați, șefii voștri au șefii lor, șefii lor au alți șefi și, tot așa, până în vârful piramidei, acolo unde noi, talpa piramidei, nu putem ajunge decât cu ajutorul unui singur mijloc de transport, și acela neconvențional – imaginația. Cunoașterea ne oferă biletul de călătorie înspre vârf, dar ferească sfântul ca, la întoarcere, să divulgăm ceva tălpii din care facem parte.

Vom fi considerați conspiraționiști, trăitori într-o lume iluzorie, nebuni, neadaptați, rupți de realitate, paranoici, șamd. Sigur, după mintea unora, noi suntem singurii noștri stăpâni, deoarece avem dreptul la vot. Că tot răul de care avem parte e, de fapt, tot din cauza noastră pentru că, ori n-am votat ce trebuia, ori n-am votat deloc.

Observați similitudini între această atitudine și teoriile care ne sunt induse încă din copilărie, cele despre care v-am scris mai sus?

Ajungem să credem că noi suntem de vină și, într-un final ne revarsam nervii unii asupra altora, declanșând instabilitatea, cea atât de înfloritoare pentru ei.

Nu suntem noi de vina, bă!!! Voi sunteți, vârful!!! O fi talpa dobitoacă, însă nu discipolul e culpabil dacă eșuează, ci maestrul care, ori nu reușește să se facă înțeles, ori e stăpânit de interesul de-a nu fi întrecut.

Talpa este coordonată tot de vârful piramidei, întrucât creierul controlează funcțiile întregului organism, așadar, cu toții răspundem la aceleași comenzi, fără să conștientizam. Cu toții suntem manipulați și, fără să ne dăm seama, întreținem jocurile celor din vârf. Soluția nu constă în a crede despre noi înșine că suntem imposibil de manipulat, ci în a accepta că suntem manipulați și, astfel, să analizăm mecanismele prin care factorul nostru decizional este influențat. Apoi, să acționăm împotriva cauzei.

Societatea este asemenea unui mall. Avem libertatea de-a ne desemna conducătorul, în aceeași măsură în care putem alege un burger de la McDonals’s sau o aripioară de la KFC, concurenții funcțiilor de conducere, indiferent de orientarea lor politică, fiind asemenea companiilor, parteneri ai aceluiași grup de interese.

Vrei, nu vrei, trăieşti într-un mall…

O singură concluzie – totul e iluzie

43 COMENTARII

 1. Cât adevăr ai putut grăi.
  Pardon, l-ai scris.
  Adevărul crud e că „omul de rând este doar o jucărie, pe care o controlează aceași dinastie.” Dansăm cu toți, vrând nevrând după cum cântă ei, și culmea, totul se întâmplă fără să ne dăm seama.
  „Și ce? In iluzie îi permis orice.”
  Toate cele bune, Dani! 🙏

 2. Încă odată te depășești
  În ziua de azi unde la modă e un singur sport INDIVIDUALISMUL.
  Un sport simplu care se joaca în mai mulți și tu trebuie să-i f ***pe toți pentru a avea tu mai mult, nu contează în ce mod.
  Și toți precum oile sunt în căutarea unei Iluzii, iluzie oferită de Bănci și Biserici

 3. Pfff… da asa e… e o piramida mare… iar daca incercam sa ajungem in varf suntem omorati sau ceva poate mai rau… dar e o piramida totusi… cea ce inseamna ca daca baza cade (adica se desteapta, se dezvlota etc) tot ce e dupa ea pica dar de data asfa in sensul porpriu. Iar daca asta se intampla ar fi cea ce trebuie sa fie. Nu e usor dar nici imposibil. Sunt multe de zis despre asta si m-am gandit (si inca ma gandesc) la multe. Dar societatea din ziua de azi nu prea iti da timp… si cam sunt singur cred… am 13 ani si nu am timp de multe… deasta incerc sa fac cate ceva dar stiu ca nu pot singur… daca te interseaza putem vorbi candva si sa imi asculti tot punctul de vedere! Pace si respect!

  • Narcis, pe de-o parte ma bucura mesajul tau, surprins de faptul ca un copil de 13 ani are astfel de ganduri si preocupari. Pe alta parte ma intristeaza, intrucat, la varsta ta, singura preocupare ar fi sa-ti traiesti copilaria, bucurandu-te de inocenta care ti-a mai ramas.

   Sigur, imi poti scrie punctul dau de vedere si putem dialoga in acest sens.

   Te salut, cu drag!

  • Initial, doream sa-l redeschid in aceasta luna, numai ca, timpul nu-mi mai permite, efectiv, sa actionez in sensul asta. Ramane pe ianuarie, anul viitor. Iti multumesc, pentru interes, Georgi, sa auzim numai de bine!

 4. Prietene, esti genial si in versuri si in mentalitate. Ador si apreciez enorm munca ta. Si asta ti-o spun eu, un student de 22 ani care impartaseste aceleasi idei cu tine. Tine-o tot asa, oameni ca tine pot schimba si corecta mentalitati.

  P.S. Esti bun si acum, dar mi-e dor de Rappa din 2013

  • Multumesc pentru apreciere, Luis, e bine ca impartasim aceleasi idei, poate, pe viitor ne vom aduna mai multi „idealisti” la un loc si vom incercam sa le materializam.

   PS. RAPPA din 2013 e in 2013, dar sper ca viitoarele mele proiecte sa-ti fie pe plac.

   Numai bine!

 5. Salutare!

  Ai perfecta dreptate in ce ai scris si nu pot decat sa te felicit. Felicitari!

  Referitor la mersul in mall pentru a viziona un film…
  O alternativa foarte buna este cinema Glendale,din soseaua Cotroceni.Este un cinema micut,dar cochet 😉 https://www.glendale.ro/

  Atunci cand vreau sa vizionez un film,acest cinema este preferatul meu.Tot aici am vizionat si ‘Morometii 2’…problema intervine atunci cand filmul pe care vreau sa-l vizionez nu ruleaza aici si tre’ sa merg in mall 🙁

  Cum ti s-a parut filmul?

  Sa auzim numa’ de bine! 🙂

  • Salut,

   Intr-adevar, mai sunt cateva cinematografe neafectate de monopolul marilor companii, dar acestea sunt extrem de putine si nu-si permit autofinantarea, intrucat oamenii nu prea le mai trec pragul. Astfel, functioneaza cu bani de la stat, ceea ce e in regula.

   Inafara de cinematograful mentionat de tine, mai sunt cateva: Eforie, in apropierea magazinului Victoria, Union, situat vis-a-vis de Sala Palatului si Europa, pe Calea Mosilor. Personal, le frecventez pe toate, periodic. Numai ca, premierele ruleaza intotdeuna la cinematografele din mall-uri, nu poti astepta cateva luni sau, poate, cativa ani pentru a vedea un film, astfel esti impins catre mall.

   Ceea ce nu e in regula, pentru ca ideea de concurenta este nula. Daca ar avea concurenta, intreaga lor industrie ar avea de suferit – n-ai mai cumpara floricele si suc de la ei, n-ai mai manca la fast-food-ul lor, nu ti-ai mai cheltui banii pe tot felul de produse inutile pe care ei le comercializeaza, etc… Astfel, distrug concurenta si, cu nesimtire, tot ei o invoca.

   Cat despre film, n-am vrut sa-mi expun parerea in articol, pentru a nu influenta negativ alti oameni care isi doresc sa-l vada, dar daca m-ai intrebat, iti raspund. N-am fost dezamagit de ceea ce am vazut, intrucat asteptarile mele de la acest film nu erau ridicate. Era greu de egalat primul „Morometii” pe care, l-am vazut de peste o suta de ori, fara exagerare, si l-as revedea oricand. Eh, la „Morometii 2” nu m-as mai uita a doua oara. De altfel, cand m-am intors acasa, primul lucru pe care l-am facut a fost sa revad „Morometii 1”. Nu exista grad de comparatie, din punctul meu de vedere.

   Sa auzim numai de bine!

 6. Stiu cinematografele enumerate de tine si merg si acolo,dar ti-am dat ex. Glendale pt ca la el merg mai des,fiind mai aproape de mine ca zona 😀

  Legat de film…Si mie imi era foarte clar ca nu ar putea vreodata sa se ridice la nivelul capodoperei ‘Morometii’…pur si simplu curiozitatea m-a impins spre a viziona partea a 2-a 😉

  Multumesc pt raspuns,desi nu voiai sa-ti spui parerea legata de film!

  Sanatate multa!

 7. Salut ,

  Din păcate toti suntem manipulați , toti suntem usor de controlați si mai grav de atat putini ne dam seama de asta . In ziua de astăzi cand accesul la informație este atat de facil si la îndemâna oricui , mulți prefera se creadă in loc se cerceteze pentru prima data .

  In loc sa te autoeduci , mulți prefera mura-n gura si cad foarte lejer in capcana prostiei in care sunt prinși si nu vor ieși de acolo in graba . Astăzi , toleranta echivalează cu prostia , diversitate cu rolul de gogoși umpluți cu rahat , liberă exprimare inexistenta dar pomenită des ca moastele sfinților si nu in ultimul libertatea de a trai intr-o cușca si de a fi dresat ca un animal de companie .

  Bineînțeles , ca ar fi mai multe de spus …. dar intr-o lume iluzorie , mai bine sa nu dai importantă unor lucruri mărunte si doar prin înțelepciune sa vezi adevărate lucruri importante si anume valorile morale , pe care nimeni si nicioadata nu ne poate lua daca nu ești de vânzare si nici de neclintit cand vine vorba de a grai adevăr si nu vorbe goale !

 8. Salut Rappa.

  Vreau sa iti multumesc pentru toate materialele pe care le-ai scos pana acum, cu toate ca spre deosebire de alti artisti esti mai putin sustinut, ca sa zic asa, de catre public si chiar sper sa mai scoti piese.
  Hai Rapidul!

 9. Toată stima și respectul , ești foarte OPEN Mind și expui de minune asta in arta însă sunt prea puțin curioși care vor sa stie secretul vieți și alte lucruri mult mai vitale noua decât vicieri și abuzuri , jos pălăria ești un model , mi-ar face placer sa te cunosc personal .!! Ești foarte True !!!

 10. Salut, crezi sau nu in astre,
  dar daca am inteles bine,
  imi place sa vad un capricorn care nu isi face zodia de ras :))

  Multa bafta in orice iti propui, am ascultat tot ce se putea gasii in materie de melodii de la tine, am fost si raman fan inca de prima data:)

LĂSAȚI UN MESAJ