Draga Mea Eră

26
1973

Sănătate!

Vă scrisesem în urmă cu două zile, când am publicat „Sala De Așteptare” despre un alt tip de virus care, în viziunea mea, reprezintă un pericol mult mai mare pentru rasa umană decât situația cu care ne confruntăm în această perioadă. Astăzi, voi dezbate efectele altui tip de virus, un frate al lui „trebuie să!”. Nu i-am găsit un nume, dar l-am identificat, cu regret, în urmă cu câțiva ani.

Ne plângeam tot timpul că suntem subjugați, discrimitati, controlați, monitorizați, dezumanizați, că suntem doar numere în graficul celor puțini conduc lumea, că nu reprezentăm decât pâinea lor cea de toate zilele și nimic mai mult. Că intrumentele lor de manipulare înrobesc oamenii fără ca aceștia să constientize. Ne plângeam pe bună dreptate, de altfel.

Dar noi? Noi, oamenii, ce am făcut când am avut acces la astfel de instrumente? Instrumente cu rezultate mult mai scăzute, desigur, dar care funcționează după același mecanism. Păi, ne-am comportat cam la fel. Noi între noi nu ne mai numim oameni, am devenit unii pentru alți doar abonați, followers, subscribers, vizualizatori, orice altceva, dar nu oameni.

Aud deseori: „Am o sută de mii de abonați pe YouTube”, sau „Am șaptezeci de mii de followers pe Instagram”. Întrebările mele sunt: Ne adresăm așa din comoditate? Sau scopul nostru e doar acela de a aduna numere în graficul propriu pentru a ni-l flutura pe sub nas unii altora?

Când rostim „Am o sută de mii de abonați pe YouTube”, realizăm că dincolo de acel grafic, în spatele unor gadgeturi sunt oameni? Pentru că, mă gândesc că formularea corectă ar fi: „Activitatea mea artistică (sau de orice natură) a convins o sută de mii de oameni să se aboneze la canalul meu.”

Veți spune, poate, că e mai comod; „am o sută de mii de abonați, că sunt mai puține cuvinte, tot aia e”.

Păi, nu prea e, pentru că, gândurile căpăta carne prin cuvânt și cuvântul prinde viață prin rostire, scriere sau citire. „La început a fost cuvântul”. Prin urmare, dacă vom exclude cuvântul „OM” din vocabularele noastre și-l vom înlocui cu „abonat”, vom deveni abonați. Dacă-l vom înlocui cu „carcasă”, vom deveni carcase.

E același efect care apare asupra unui om căruia i se spune în fiecare zi că e prost. La un moment dat va ajunge să creadă că e prost. Chiar dacă, deși cel care îl insultă zilnic nu crede în ce spune, efectul e același, omul tot va crede că e prost. Sau, poate, cel care insultă, urmărește că omul să devină prost.

Trageți voi concluziile…

Personal, consider că, folosirea puterii, încărcăturii și proprietăților cuvântului în scopuri ascunse (voit sau nevoit) reprezintă o pandemie. Și, asemenea lui „trebuie să”, ne guverneza de câteva mii de ani.

Audiție plăcută, pace și sănătate!

Încă ceva:

„Ultimii Oameni” și „Lumea Lui Trebuie”, cele două piese rămase nepublicate de pe acest material, vor fi publicate luni și marți.

Mulțumesc!

Versuri:

Dragă Mea Eră:

Sunt R.A.P.P.A.,
din era ce părea că era și ultima,
victima epocilor precedente
respiră prin Wi-Fi, blocată-n closete!

Rețea de sentimente,
www punct și de la capăt punct com,
din fiii tăi, eră încercată,
câți capătă-n suflet și-n cuget aspectul de om?

Televizoru-i transformă-n zombi
pe robii ce au revolta că hobby,
spirit de turmă plus materie primă
egal revoluționari de gelatină!

În vremea ta, eră,
nu se mai moare de ciumă sau de holeră,
se moare de ciudă, ne moare judecata!
Să moară vecinul ca să-i furăm capra!

Ai moștenit blestemul străbunei tale primitive,
apostolii minicinosi!
Draga mea eră, n-am vești pozitive,
riști din cauza lor să fii azvarlită la coșul de gunoi al istoriei!

Datoria mea sacră,
ca trăitor, e să te apăr!

Chiar dacă grămada se scaldă în cloacă,
nu-nseamna că strada ta e inundată
de scursuri și de lături ce o înfundă,
ai și fii curați de care vei fi mândră!

Dar stau în umbră, fiindcă-i jenant
să fii pus în lumină lângă mizerii
ce se hrănesc cu bacterii și asociat cu ele,
e vreme puțină pentru curățenii!

Ai genii, ai novatori,
ei sunt ambasadorii tăi în viitor, ei sunt coloșii,
nimeni nu-și va amintii de cocoșii găinari
cu glezne goale și adidași roșii!

Există bun simț și bun gust, draga mea,
fiii tăi au valori deasupra interesului,
nu-i confunda cu copiii tăi din flori
care fac trotuarul pe drumul succesului!

Nu-i vina ta că majoritatea susține
că deține dreptatea, regregret să spun
că libertatea-n vrea ta constă în
abilitatea de a-ți plăti un stăpân!

Draga mea eră!…

26 COMENTARII

 1. Super piesa drag maestru, îmi place cel mai mult genul ăsta de piesă în care critici subtil și rafinat degradarea societății actuale, cu un stil de cântat mai mult apăsat decât molcom. Din prea multă nerăbdare să aud și celelalte 2 acte cât mai repede te voi întreba(sper că nu te stresează întrebările de genul) : când vor fi publicate ,sau cât va ține pauza dintre Lumea lui trebuie și următoarea?

 2. Versurile, ca de obicei, f bune.
  Instrumentalul… prima parte e ciudatica. Trebuie sa ma obisnuiesc cu ea. Vocea aia sau ce-o fi, iti distrage putin atentia.
  De la min 1 se schimba si imi place mult. Se ridica la nivelul versurilor.

 3. Salut Rappa/Maeste(Dani), doar o exclamatie.
  CONTINUA SA FACI MUZICA SAU ARTA SA APERI ERA PENTRU NOI ASCULTATORII.
  P.S. am auzit ca faci piese de teatru sau scrii piese, nu e o informatie exacta, dar daca da, vreau sau vrem sa stim sa venim, sa-ti vedem si alta arta!

  • Salutare, Cosmin. Ceva, ceva, e adevarat, voi anunta cand va fi cazul. Teatrul a inceput cu inchiderea, cand urma sa fie deschis. Cand se va da dispozitie de sus sa se incheie cu panica, va fi deschis si voi anunta.

 4. Vreau doar sa spun ca te ascult cam de cand ai scos albumul „Secretul”(pe atunci terminasem clasa a 6-a) si nu regret nimic. M-ai inspirat inca de atunci cu muzica ta, ba chiar pot sa spun ca m-ai ajutat cu ea si sunt sigur ca nu doar pe mine! Sanatate, pace si mult respect pentru ceea ce faci!

 5. Draga poetule de strada, nu te schimba continua sa faci muzica, noi te iubim, esti un om minunat, voiam de mult sa am ocazia sa-ti scriu, si uite ca s a ivit 🙂

 6. RAPPA aducandu-mi aminte de RAPPA. Ma bucur ca esti unul dintre artistii care creste odata cu noi si ca motivul pentru care canti ramane neschimbat.
  Totusi, din ce film sunt extrase pasajele de la sfarsitul melodiei? Nu ar fi rau sa le specifici in descrierile piesei pe youtube, sau pe site. „Din cauza” cantecelor de genul am descoperit Brigada Diverse, Cel mai iubit dintre pamanteni si multe altele.

 7. Salut Rappa, piesa fara indoiala se incadreaza-n standardele inalte de arta pe care le-ai setat anterior, voiam sa-mi exprim aprecierea si pentru textele de pe blog care vin odata cu piesele. Indiferent de subiect, toate au avut o alura filozofica si un fler aparte. Le citesc cu drag mereu si sunt la fel de entuziasmat pentru ele cat sunt si pentru piese.

LĂSAȚI UN MESAJ